top of page

De blåfotade


En dryg timmes färd med båt från Puerto Lopez på den Ecudorianska västkusten ligger en liten silverglänsande ö med det passande namnet Isla de la Plata. Största delen av ön är bevuxen med låga träd och buskvegetation. Ytan är närmare 6 kvadratkilometer med ett relativt platt utseende där högsta punkten är ca 170 meter över havet.

Ön kallas ofta för "fattigmans Galapagos" på grund av sin likhet avseende faunan med Galapagos, men till ett betydligt lägre pris. För 60 USD får man transport, guidning och lunch och möjlighet att under några timmar få uppleva både den blåfotade sulan, fregattfåglar och tropikfåglar. Vid vårt besök hade vi också turen att få se en pilgrimsfalk och även några orädda exemplar av nazcasula.


Det är ju den orädda och charmiga blåfotade sulan som drar till sig uppmärksamheten där den helt obekymrad av besökande turister kurtiserar, ruvar och sköter om sina ungar ibland mitt på stigen. Varför har de då blåa fötter? Det mest troliga är väl för att imponera på en partner och då känns det ju naturligt att välja blått. eller?

Här har vi dock hittat en annan art som har lyckats med konststycket att ha både blåa och röda fotbeklädnader. Man kan ju undra hur mycket det kan imponera på motsatta könet?

Ruvningen på denna heta ö går inte ut på att hålla äggen varma. Nej, här gäller det att skydda avkomman från den solens obarmhärtiga strålar. Det betyder att fågeln vrider sig efter solens läge på himlen. Detta resulterar i en snygg ring av utsprutad spillning kring den lilla bohålan i sanden.


30 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Mar 02, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

varmt o slitigt uppför backen men mödan värt

Like
Replying to

Ja, lite svettigt var det allt.😁

Like
bottom of page