top of page

Mer av naturens underverk


I Yasuni nationalpark i Ecuadors del av Amazonas tar vi oss in i ett biflöde till Tiputini River. Vi färdas i en träkanot med utombordsmotor förbi trädskelett som fallit ner i vattnet och som hela tiden utgör en utmaning för besättningen som dock skickligt manövererar sig fram utan några andra missöden än lite skrapande i båtbotten när dolda trädstammar ger sig till känna. Med viss möda tar vi oss upp för den leriga flodstranden för en kort promenad.

Målet är en slänt några hundra meter in i skogen där de orangekindade papegojorna (Pyrilla barrabandi) håller till. Detta för fåglarna attraktiva ställe besöks regelbundet av de grönryggade små liven. Här hittar de en liten rännil med vatten som innehåller mineraler som de behöver.

Vår guide talar om att vi får vänta minst en halvtimme innan papegojorna vågar sig ner. Framför allt är det rovdjur som gör dem försiktiga, men närvaron av några fotografer gör väl sitt till kanske. Efter nära en halvtimme tänker åtminstone jag att det inte blir något av, men guiden pekar upp mot träden mot några grenar som rör sig. Högt uppe sitter det i alla fall någon och spejar.


En av guiderna tar fram några paket i löv inlindade godsaker till oss. Då händer det som alltid brukar hända när man ska till att ta en fika i ett gömsle. Aktivitet! En papegoja landar tätt följd av några kompisar i hålet vid klippan och låter sig väl smaka av det mineralrika vattnet. Det är mörkt och så småningom också lite regn i luften, vilket gör det hela lite svårfotograferat.


Papegojorna gillar inte heller regn och de flyger snart upp från favoritstället. Lite tur för oss, för de sätter sig lite runt omkring i träden ganska så nära och vi får en hel del bra bilder.

Det är inte utan att man funderar på vad som skulle hända om denna källa till extra näring plötsligt sinar. Skulle de kunna hitta ett nytt ställe? Eller skulle de få svårt att klara sig utan sin dagliga dos av mineraler? Livet kan vara lite skört ibland för regnskogens innevånare.43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Fiskarmöda

De blåfotade

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page