top of page

Väldens högsta berg finns i Ecuador eller...?


De flesta av oss skulle nog, utan att darra på rösten, säga att Mount Everest är världens högsta berg. Nu är det ju en topp (ja till och med några) som är högre än Himalayas stolthet. Nej det är ingen ny konspirationsteori som sett dagens ljus utan ren fakta.

Även om vissa påstår att jorden är platt (det är en konspirationsteori) så är den rund. Fast inte som en perfekt sfär. Ju närmre man kommer ekvatorn desto vidare är vår planet. Mot polerna plattas den ut. De skiljer faktiskt 21 kilometer mellan ekvatorn och polerna. Det betyder att vi i Ecuador befinner oss en bra bit från jordens mittpunkt.


Räknat från havsytan som vi brukar göra är Chimborazo i Ecuador med sina 6263 meter över havet 2565 meter lägre än Mount Everest. Vad händer då om vi i stället räknar höjden från jordens centrum? Jo då är Chimborazo 1811 meter högre än Mount Everest! Kolla gärna på denna sidan för en ännu utförligare förklaring.

Nåväl, det spelar ju egentligen mindre roll när denna tårtlika skepnad dyker upp bakom molnen en hopplöst dimmig dag när kvällsljuset till slut målar sluttningarna i varma färger. Denna sedan tusende år slocknade vulkan reser sig majestätiskt över Andernas kuperade landskap. Här kan man bekvämt ta sig ända upp till 4800 meter över havet med bil. Därifrån kan man fortsätta mindre bekvämt till fots. Ett mål för en ovan vandrare kan vara en raststuga på 5050 meter. Vart tionde steg på denna vandring kräver en paus för att ge kroppen påfyllning av syre ur den tunna luften.

Många är de bergsklättrare som här mist livet i försök att nå toppen, men fallit ner i några av de smala raviner som gör räddningsarbete svårt. Resta stenar minner om dessa äventyrare som slutade sina dagar i en bergsskreva på Chimborazos branta sluttning.130 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Fiskarmöda

De blåfotade

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Mar 02, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

himlen runt hörnet, bokstavligt talat

Like
bottom of page