top of page

Gömslemarodören


Klockan visar 03.30 när jag lämnar bilen denna söndagsmorgon för några spännande timmar på orrspelsmyren. Frasandet i mossan talar om att temperaturen ligger under nollan. I pannlampans sken tar jag mig fram över mosskantens tuviga underlag. En försiktig ljusning kan skönjas på himlen i öster när jag spanar efter mitt gömsle. Men vad nu? Det var väl inte där jag hade satt upp det några dagar tidigare? Framme vid denna ändå rätt så stabila tältkonstruktion, som jag trodde väl förankrad i omgivande torrtallar, inser jag att någon ändå lyckats med ett sabotage.


Nu blir det bråttom. En snabb inspektion ger vida handen att det nog går att använda för att fotografera orrarna från. Jag drar iväg det sargade gömslet till sin ursprungliga plats och försöker att något så när få det provisoriskt användbart. Lagom till att jag hör de första orrarnas "psch" kliver jag in i den tillfälliga bostaden och installerar mig. En lång reva i nedre delen av framsidan är den största skadan. Men här kan man ju få lite bilder med låg kameravinkel nu! Det gäller att se det positiva.Orrspelet då? Nja, inte mer än två eller tre tuppar är igång. Den som är närmast mig vill inte gärna lämna de knotiga tallarnas toppar. I och för sig bra, men man vill ju alltid att det ska bli lite fight mellan kombatanterna när hönor flyger in på scenen. Inga av de motsatta könet verkade vilja komma på besök i dag. Det hindrar inte tuppen framför mig att ivrigt annonsera sin närvaro ända fram till klockan nio.


Men vem är det då som saboterat min enkla, tillfällig boning och lyckats flytta den ett tjugotal meter bort? Jag tror vi kan utesluta arten Homo Sapiens. Knappast någon skulle ha vägarna förbi och jag har markägarens tillstånd. Efter att ha konstaterat att samtliga förtöjningslinor är helt av får jag nog tillskriva sabotaget något större djur ä människan. Älgen ligger rätt illa till när det gäller misstänkta förrövare. Inga bevis kan direkt hittas på brottsplatsen. Spår efter klövar finns det dock lite överallt, Det närmaste som kan binda någon vid brottet är en ganska så färsk spillningshög en bit bort. Definitivt älg! Det får bli en dom baserat på indicier. Jag antar också att brottslingen lämnat området så det blir väl till att skriv av fallet. Dyker den misstänkte upp när jag sitter i gömslet framöver ska marodören i alla fall fångas ... på bild!96 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Å, din text väcker ett pärlband av minnen, som man (någon sällsynt gång) säger. Men det är flera decennier sen jag var på orrspel. En gång också i gömsle, men kameran i högsta hugg. Men det blev inte så bra bilder den gången. Tjäderspel har jag aldrig ens försökt fotografera. Det bör det ändras på, innan jag dör.

Like

Å, din text väcker ett pärlband av minnen, som man (någon sällsynt gång) säger. Men det är flera decennier sen jag var på orrspel. En gång också i gömsle, men kameran i högsta hugg. Men det blev inte så bra bilder den gången. Tjäderspel har jag aldrig ens försökt fotografera. Det bör det ändras på, innan jag dör.

Like
bottom of page