top of page

Håll ut och Hitta ut!


Det är otroligt glädjande att se att så många människor har hittat ut i naturen under dessa lite annorlunda tider. Vår påtvingade isolering har lett till att så många fler har upptäckt smultronställena i naturen. Jag åker ofta förbi ett naturreservat som ligger riktigt samhällsnära och där finns nästan alltid ett flertal bilar och cyklar parkerade, vilket var ovanligt tidigare.


Nästa steg kan ju vara att hitta de små pärlorna som inte är officiella naturreservat, men ändå på något sätt representerar gamla mer eller mindre orörda miljöer eller välhävdade öar i det moderna jordbrukslandskapet. Det kan till exempel vara nyckelbiotoper i skogar, äng- och hagsmarker eller vattendrag. Hur hittar man då dessa? Det finns en hemsida som har givit mig flera tips till nya utflyktsmål att lägga till i listan. Det är naturvårdsverket som på en karta märker ut all natur som är skyddad på något sätt. Här kan du hitta dina nya pärlor!


Man kan välja i listan till vänster vilka områden man vill ha markerade. Vill du hälsa på i skogsmiljöer rekommenderar jag att kryssa i följande: Naturvårdsavtal under fliken Områden med särskilda restriktioner och Skogliga värden under fliken Planeringsunderlag och strategier. Ha ocskå ikryssat Kommunala naturreservat längre upp i listan.

Vill du komma ut i vackra sommarhagar och ängar kryssar du även i Ängs-och betesmarker. Övrigt som är förkryssat kan du låta vara kvar. Klicka på respektive område så får du mer information om vad som är intressant just där. Kartan är mycket detaljerad när du förstorar upp den. Skriv gärna ut det kartan med det område du tycker verkar intressant för att ta med. Sedan är det bara att bege sig ut och njuta.


Till sist en viktig sak: Om du hittar ett intressant område som verkar lite privat, prata med markägaren innan du klampar in. Kan bli ganska intressanta samtal också. Parkera också så du inte stör. Med rätta är folk misstänksamma mot okända bilar och ett bra tips är att lägga en lapp i vindrutan med ditt namn och telefonnummer.


Lycka till med ditt sökande efter dina nya pärlor!72 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page