top of page

Hopp eller?


Det är med viss bävan jag närmar mig min favoritskog. Senast jag var här plockade vi blåbär mellan gamla tallar och granar. Då stod det en skogsmaskin där den lilla skogsvägen började. Det fanns också märkningar på en del träd. Jag tog farväl av "min" skog och har inte vågat återvända sedan dess. I dag gjorde jag det. Till min stora glädje står skogen kvar. Endast några träd utmed vägen har tagits ner.

En ringduva låter sitt vårläte rulla ut över trädtopparna, korpen ropar på avstånd och en tofsmes överraskar med sin närvaro. Den lilla tallbevuxna mossen ligger som ett öga mitt i området, omgärdad av en skog där ganska så gamla tallar och granar växer så glest att det däremellan ges möjlighet till en ny generation att växa upp. Björkar står för lövträdsinnehållet kompletterat med en och annan asp. Det är en vacker blandskog där de äldsta träden gissningsvis nått en ålder av hundra år.

Jag är naturligtvis glad över att just denna en av mina favoritplatser fortfarande är intakt, samtidigt som jag ser alltför många gamla skogar falla för skogsmaskinernas obarmhärtga framfart i vår omättliga hunger på naturresurser till ofta kortlivade produkter. Det blir allt större avstånd mellan de som vill se en förändring till ett naturvärdigt skogsbruk och de som med alla medel vill införliva de sista naturskogarna utanför reservaten i kalhyggenas och plantagens onaturliga livsrytm. Det är lätt att drabbas av maktlöshet inför detta skövlande där falska påståenden duggar allt tätare i media. Vi har väl aldrig förr så ofta hört att vi aldrig haft så mycket skog som nu. Det är givetvis inte sant! Det finns många träd, men en skog är inte en ensartad plantering med träd av samma ålder. En skog är en biologisk varelse i sig, med arter som samverkar och har gjort så sedan långt tillbaka i tiden. Nu trasar vi sönder denna ömtåliga väv där träd tillåts att bli gamla och under sin livscykel bli hem åt så många andra arter.

Hemkommen noterar jag att "min" skog inte finns med som avverkningsanmäld för tillfället i alla fall. Kan vi hysa något hopp för att våra barnbarn ska få uppleva hur en riktig skog ser ut? Är det någon som bryr sig? Jag hoppas verkligen det.

P.s. Är du nyfiken på vilka områden som är avverkningsanmälda? Gå in här och sök. Karta finns också.89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skogsorkidén

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page